Bomberjack

We kennen het allemaal, het is bijna een klassiek kledingstuk, het bomberjack. De officiële benaming is “MA-1 Flightjacket Bomber”. Dit nylon jack met een typische oranje voering is oorspronkelijk ontwikkeld als een jas voor piloten van de Amerikaanse luchtmacht en marine. De vulling zorgt er voor dat de drager goed warm blijft. In het geval van piloten was dit op grote hoogte van levensbelang. De oranje binnenvoering zorgde voor een signaalfunctie mocht er sprake zijn van een noodlanding. Het jack was dan simpelweg binnenstebuiten te dragen.

Het bomberjack is traditioneel uitgevoerd in kleuren als olijfgroen, blauw en zwart. Het heeft in de geschiedenis verschillende populaire perioden gekend. Halverwege jaren tachtig was er zelfs sprake van rivaliteit tussen de dragers van groene en blauwe bomberjacks. Dit speelde bijvoorbeeld in de regio Haarlem – Leiden waar ‘Groenjackers’ tegenover ‘Blauwjackers’ stonden. Halverwege de jaren negentig waren de stoere jacks vooral populair in de gabbersubcultuur.

Tegenwoordig is het gewoon een makkelijk jack met een robuuste uitstraling. Functioneel met boorden aan de mouwen en rond de middel en met een praktische kraag. Het is een comfortabel jack dat in ons klimaat eigenlijk het hele jaar te dragen is. Het bomberjack is nog steeds verkrijgbaar in de kleuren groen, blauw en zwart. Er is echter veel namaak op de markt. Ga daarom voor een echt MA-1 Bomber Flightjacket naar een goede dumpstore zoals Dumpstore Hengelo. Kijk eens op www.dumpstorehengelo.nl en zoek in de webwinkel op “jack” en vind behalve de originele bomberjacks nog meer stoere jacks.